Στα αρχικά στάδια δεν υπάρχουν συμπτώματα. Οι όγκοι, όταν είναι πολύ μικροί είναι δύσκολο να ψηλαφηθούν και δεν προκαλείται πόνος. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η προγραμματισμένη περιοδική εξέταση από τον Γυναικολόγο σας, είτε κλινική είτε απεικονιστική. Μόνον έτσι μπορεί να γίνει αντιληπτός ένας καρκίνος του μαστού σε πρώιμο στάδιο.

Σε επόμενα στάδια μπορεί να εμφανιστούν τα εξής συμπτώματα:

 

  1. Ένα ογκίδιο στον μαστό που το αντιλαμβάνεστε με το χέρι σας μετά από ψηλάφηση ως πιο σκληρό από τον υπόλοιπο ιστό.
  2. Ένας όγκος στη μασχάλη που οφείλεται σε πρήξιμο του λεμφαδένα. Οι λεμφαδένες, προσπαθώντας να καταπολεμήσουν τη μόλυνση που προκαλεί ο καρκίνος, διογκώνονται. Οι μασχαλιαίοι λεμφαδένες ειναι οι κοντινότεροι στην πάσχουσα περιοχή και οι πρώτοι που θα χτυπηθούν από τον καρκίνο.
  3. Ανεστραμμένη θηλή (εισολκή θηλής): όταν η θηλή στρέφεται προς τα μέσα, ενώ προηγουμένως ήταν κανονική. Οι ανωμαλίες των θηλών είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του καρκίνου του μαστού μετά τους ψηλαφητούς όγκους.
  4. Αλλαγή κατεύθυνσης της θηλής. Και η εισολκή και η αλλαγή κατεύθυνσης μπορεί να οφείλονται σε όγκο που «τραβάει» τη θηλή προς τα μέσα, ολόκληρη ή ένα τμήμα της.
  5. Εισολκή δέρματος. Το δέρμα, σε κάποιο σημείο του μαστού, κάνει ένα «βαθούλωμα». Μπορεί να οφείλεται σε ύπαρξη καρκινικού όγκου κάτω από το δέρμα.
  6. Πρήξιμο και διόγκωση του μαστού. Το στήθος συνήθως πρήζεται και ξεπρήζεται περιοδικά, ακολουθώντας τον κύκλο της γυναίκας και προκαλώντας ενόχληση ή, σε κάποιες περιπτώσεις, πόνο.
    Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί. Ύποπτο όμως είναι το πρήξιμο που διαρκεί και μετά το τέλος του κύκλου.
  7. Αλλαγή στο σχήμα, το περίγραμμα ή την υφή του στήθους, σε γυναίκες που έχουν περάσει την ηλικία ανάπτυξης του στήθους. Είναι πιθανόν αυτά τα συμπτώματα να προκαλούνται από καρκίνο.
  8. Διαφανές ή κόκκινο υγρό (που περιέχει αίμα) που εκκρίνεται από τη θηλή, όταν γίνεται χωρίς την άσκηση πίεσης στο στήθος. Μπορεί να προκαλείται φυσιολογικά (κυρίως όταν το υγρό είναι ανοιχτού χρώματος). Μπορεί όμως, ειδικά όταν η έκκριση είναι αιματηρή, να οφείλεται σε καρκίνο.
  9. Ερυθρότητα στην περιοχή του μαστού ή της θηλής.Το πρήξιμο ή η ερυθρότητα μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη του μαστού, όμως μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη φλεγμονώδους καρκίνου του μαστού (μια σχετικά σπάνια οντότητα), ειδικά αν η ερυθρότητα καλύπτει μεγαλύτερη περιοχή από το ένα τρίτο του μαστού και συνοδεύεται από αίσθηση καύσου και πρηξίματος.
  10. Δέρμα με υφή φλούδας πορτοκαλιού. Μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονώδους καρκίνου καθώς τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν στο δέρμα του μαστού και προκαλούν αυτές τις ανωμαλίες στην υφή.
  11. Μία πολύ σκληρή περιοχή κάτω από το δέρμα.
  12. Κνησμώδης θηλή. Ο κνησμός, η ξηροδερμία, η κρούστα στη θηλή (ή κοντά σε αυτήν) με απολέπιση της σκούρας περιοχής που περιβάλλει τη θηλή μπορεί να είναι ένα σημάδι της νόσου του Paget, μιας σπάνιας μορφής καρκίνου του μαστού. Η νόσος του Paget μπορεί να εκληφθεί εσφαλμένα ως απλός ερεθισμός, όμως υποδηλώνει την ύπαρξη ενός τουλάχιστον όγκου στο εσωτερικό του προσβεβλημένου μαστού.

Εάν η νόσος προχωρήσει θα εμφανιστούν πόνοι στα οστά και μεγάλη διόγκωση λεμφαδένων στη μασχάλη. Αν έχετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ενδείξεις θα πρέπει να επισκεφθείτε, το ταχύτερο, τον Γυναικολόγο σας.